Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος (Τούρκογλου είναι το πραγματικό του επώνυμο) είναι κατά πολύ κατώτεροι των εθνικών περιστάσεων είναι πασιφανές.  Οι δυο αυτοί άνθρωποι εξαθλίωσαν τον Ελληνικό λαό με εντολές της Γερμανίας και της νεοφασιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι δύο αυτοί κυβερνήτες της μητροπολιτικής Ελλάδας εντέλλουν το στράτευμα της χώρας τους να αφήνουν τον τουρκικό πολεμικό στόλο να κάνει κρουαζιέρες στο Αιγαίο και να φτάνει από τη Μύκονο και την Πάρο μέχρι το Σούνιο.  Αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν προστατεύουν την Ελλάδα και περιμένουμε εμείς στην Κύπρο να ενδιαφερθούν για την Κυπριακή ΑΟΖ;  Αυτοί οι δύο άνθρωποι που δεν τόλμησαν να χαράξουν την ελληνική ΑΟΖ, θα στείλουν έστω και μια βάρκα στην Κύπρο;  Λογικά ΟΧΙ.

Θα προασπιστεί ο Βενιζέλος (Τούρκογλου είναι το πραγματικό του επώνυμο) τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου που άλλωστε είναι κοινά με της Ελλάδος; Όχι! Είναι ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας που έκανε ρηματική διακοίνωση προς το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών εναντίον Κυπρίας Ευρωβουλευτού! Αυτό είχε να γίνει από τα χρόνια της Χούντας.

ΑΡΑ από αυτή την ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούμε να περιμένουμε σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ.  Επιβάλλεται να αποδεσμευτούμε από τις Συμμαχίες του Αναστασιάδη με τους ιστορικά εχθρούς μας Αμερικανο - Ευρωπαίους και να δώσουμε ότι χρειαστεί στους Ρώσσους για να μας προστατεύσουν.  Οι Ρώσσοι χρειάζονται την Κύπρο στρατιωτικά και φυσικοί τους σύμμαχοι είμαστε εμείς οι Ελληνοκύπριοι γιατί έχουμε ΚΟΙΝΑ συμφέροντα.  Στη διεθνή πολιτική σκακιέρα υπάρχουν Συμφέροντα και όχι Διεθνές Δίκαιο (Δυστυχώς).

Ελπίζω κάποιοι από την Κύπριακή Πολιτική Ηγεσία να τα αντιλαμβάνονται αυτά και να πράξουν τα δέοντα. 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" Η ΡΩΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Ανκαι το Συγκρότημα ΔΙΑΣ που του ανήκουν τα ΜΜΕ ΣΙΓΜΑ TV, Ράδιο Πρώτο, sigmalive.com,και η εφημερίδα Σημερινή έχει μια πολύ φιλο - Αναστασιαδική στάση, και διαφημίζει το μνημόνιο με κάθε ευκαιρία ως "πατριωτικό" καθήκον βέβαια, σήμερα γράφει στην εφημερίδα Σημερινή ότι σύμφωνα με τον Ρώσσο Πρέσβη η Ρωσσία ενδιαφέρεται για αμυντική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Με βεβαιότητα εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε Αμυντική Συμφωνία με την Ρωσσική Ομοσπονδία βάζει μια ρήτρα σίγουρης διασφάλισης των συμφερόντων της στην Κυπριακή ΑΟΖ και της ευρύτερης ασφάλειάς της από την Τουρκία.  Το κατά πόσον ο Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε μια τέτοια για την Κύπρο συμφωνία είναι αβέβαιο διότι μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι προς το συμφέρον της χώρας που προεδρεύει.

Να υπενθυμήσουμε σε αυτό το σημείο ότι από τις μεγάλες δυνάμεις ΜΟΝΟΝ η Ρωσσική Ομοσπονδία πρώτη από όλους καταδίκασε τις πολεμικές και εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ιστορία οι Τούρκοι κάνουν τσαμπουκάδες μόνον όταν έχουν πλάτες από πίσω, και επίσης ότι το 1974 αν δεν ηταν προδομένη η κατάσταση δεν θα έβαζαν πόδι στην Κύπρο.  Άρα ας σταματήσουν τα Κυπριακά ΜΜΕ να βομβαρδίζουν τον κυπριακό λαό να είναι ηττοπαθής.


ΑΦΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΥΠΟΔΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Δύο ακόμη πολεμικά πλοία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία βάζοντας «φωτιά» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση τη στιγμή που επισκέπτεται την Κύπρο ο Βενιζέλος προκειμένου να προετοιμάσει με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο την τριμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η οποία σαφώς συνδέεται με την αξιοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Όπως ανακοίνωσε η Τουρκία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ τη φρεγάτα TCG Goksu (F-497) και την κορβέτα Zipkin (P-336) κλάσης Kilic II. Τα δύο πολεμικά πλοία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, τη φρεγάτα Gelibolu και την κορβέτα Bartin που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» το οποίο «αλωνίζει» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Πρόκειται για έναν μικρό στόλο που συγκεντρώνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελούμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία (δύο φρεγάτες και δύο κορβέτες) και ένα υποβρύχιο, ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλέουν μερικά ακόμη πολεμικά πλοία, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο.
Φαίνεται πώς η Άγκυρα ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιχειρεί με τη δύναμη των όπλων να βάλει «πόδι» στην Κυπριακή ΑΟΖ και να εκμεταλλευτεί για λογαριασμό της τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ανοιχτά της Λάρνακας.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα το φτάσει η Τουρκία, αν και πολλοί, στην Κύπρο και στην Ελλάδα μιλούν στην Ίμια Νο-2, εντάσσοντας σε αυτό και την πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους Diamond DA-42 το οποίο πιθανόν να καταρρίφθηκε και από τουρκικό πλοίο.
Είναι βέβαιο πώς το επόμενο διάστημα θα είναι «καυτό» στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, λόγω και των επαφών που θα έχουν Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος για την ενίσχυση του τριμερούς άξονα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις ΑΟΖ των τριών χωρών. Από το Πεντάγωνο αναφέρουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, αναμένοντας κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με πιθανό «θερμό επεισόδιο» εντός του Αιγαίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Αφού τα αργυρώνητα ΜΜΕ της Κύπρου συνέχισαν την προπαγάνδα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι τάχα η ΕΕ έτριξε τα δόντια στην Τουρκία εμείς εδω θα σας πούμε την αλήθεια.  Τίποτα δεν έκανε η ΕΕ.  Η φασιστική ΕΕ δεν είναι με το μέρος μας, κι ούτε πρόκειται γιατί απλούστατα τα συμφέροντα της είναι υπέρ των Τούρκων.  Οι Σύμμαχοι του Αναστασιάδη είναι υπέρ της Τουρκίας.  

ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ??

Το ότι είσαι ο ακαταλληλότερος πρόεδρος μας το έχεις κάνει σαφές.Το πόσο επικύνδινος είσαι επίσης.  Με ποιά λογική μας αντιπροσωπεύει ο Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής? Μετέτρεψες την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ελληνοκυπριακή Κοινότητα με αυτή σου την πράξη. Απεμπόλησες την Ανεξαρτησία της Κύπριακής Δημοκρατίας μετατρέποντας την σε Ελλαδικό Νομό δικαιώνοντας αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία!

Οι Κύπριοι κύριε Αναστασιάδη δεν ψήφισαν κανένα Σαμαρά, ούτε εκπροσωπούνται στην Ελλάδα γιατί απλούστατα δεν ψηφίζουμε στην Ελλάδα.  Ναί είμαστε έλληνες, και είμαστε, ή προσπαθούμε να είμαστε υπερήφανοι όσο μας επιτρέπουν οι πολιτικές που εφαρμόζετε και εσείς και ο φίλος σας ο Σαμαράς, ΌΜΩΣ έχουμε ΚΡΑΤΟΣ και από τους θεσμούς αυτού του κράτους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να εκπροσωπούμεθα.

Κύριε Αναστασιάδη να γνωρίζεις ότι το 2004 απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν που μας μετέτρεπε από κράτος σε κοινότητα όπως είχε πει ο μακαρίτης ο Τάσσος στο ιστορικό του διάγγελμα.

Η πιο καλή υπηρεσία που έχεις να προσφέρεις στον Τόπο είναι να παραιτηθείς.  Είσαι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ...


ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΣΗΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥ ΒΑ


ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Πηγή: kontranews.gr

Το άρθρό το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.

Βάζουν τους Τούρκους να μας προκαλούν για να καθόμαστε ήσυχα και να πληρώνουμε τους τοκογλύφους.
ΚΑΘΕ φορά που η χώρα μας πάει να ξεφύγει, από τα θανατηφόρα «σφιχταγκαλιάσματα» των ξένων και συγκεκριμένα, των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιες «αόρατες» δυνάμεις βάζουν πάνω τους Τούρκους και αρχίζουν τους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ εναντίον της χώρας μας, βγάζοντας έξω για… σουλάτσο στο Αιγαίο κάποιο από τα δέκα περίπου σεισμογραφικά σκάφη που έχουν για έρευνες πετρελαίου!!! Θυμάστε το «Χώρα»; Θυμάστε το «Πιρι-ρεϊς»; Θυμάστε το «Σεισμίκ»; Τώρα πάλι μας έβγαλαν τον… «Μπαρμπαρόσα» και αύριο θα μας βγάλουν και το «Τζέκινς Χαν»!!!
Κρίμα που δεν υπάρχει κανένας νέος Κωνσταντής Κανάρης ή Ανδρέας Μιαούλης να τα… «περιποιούνταν», όλα αυτά τα σαπιοκάραβα, με τα οποία νομίζουν ότι θα μας τρομάξουν!..
Και ενώ οι Τούρκοι εδώ και 50 χρόνια, από τότε δηλαδή που κυβερνάνε τη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., κάθε τρεις και λίγο «αλωνίζουν» το Αιγαίο και πολλές φορές έχουν φθάσει μέχρι την… Κάρυστο και την Μύκονο, οι πουλημένες στους ξένους, κυβερνήσεις μας «ποιoύν την νήσσα», κοινώς κάνουν την πάπια, εκτός από μια φορά που επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή τότε που το «Χώρα» κόντευε να φθάσει στην… Σαλαμίνα, βγήκε ο Ανδρέας και είπε εκείνο το αξέχαστο «Βυθίσατε το ‘’Χώρα’’ » και λέμε το «αξέχαστο» γιατί κανείς ακόμα, δεν ξέρει αν ο Ανδρέας το ΕΝΝΟΟΥΣΕ ή το είπε για… πλάκα συνεννοημένος με τον Καραμανλή!
Να σας θυμίσουμε και τα ΙΜΙΑ, με τον άλλον τον ΠΡΟΔΟΤΗ τον Σημίτη;
Και ενώ όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποχωρούν πάντοτε στις προκλήσεις των Τούρκων και να μην έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ με την επίσης προδοτική συμπεριφορά όλων των φίλων, συνεταίρων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, βγαίνουν τώρα τα πουλημένα στην κατοχική κυβέρνηση και την τρόικα παπαγαλάκια και μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι έβγαλαν έξω το… παπόρι τους, επειδή στην Ελλάδα ο Τσίπρας δεν ενώνεται «εθνικά» με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, την τρόικα και τους δανειστές για να συνεχίσουν οι διεθνείς τοκογλύφοι με άνεση τη ληστεία σε βάρος της χώρας και του δυστυχισμένου πλέον λαού μας!
Χιλιάδες σουλάτσα κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, ενώ καθημερινά παραβιάζουν και τον εναέριο χώρο μας, εδώ και 50 χρόνια συνεχώς και οι πουλημένες στους ξένους ελληνικές κυβερνήσεις καταπίνουν αδιαμαρτύρητα τις προκλήσεις και έρχονται τώρα τα παπαγαλάκια τους και διαδίδουν ότι φταίει… ο Τσίπρας!
Ο Τσίπρας φταίει για τον εμφύλιο, ο Τσίπρας φταίει για την τραγωδία της Κύπρου.
Ο Τσίπρας φταίει για το φακέλωμα του 70% του ελληνικού λαού από την «ασφάλεια». Ο Τσίπρας φταίει για τα μνημόνια, ο Τσίπρας φταίει για το ΔΝΤ, ο Τσίπρας φταίει για τους μισθούς και τις συντάξεις που κόπηκαν, ο Τσίπρας φταίει για τις χιλιάδες των απολύσεων, ο Τσίπρας φταίει για την ανεργία, με δύο κουβέντες για ό,τι κακό έχει γίνει στην Ελλάδα από την εποχή της μάχης του Μαραθώνα, φταίει ο Αλέξης!
Πείτε το ρε παιδιά για να ησυχάσουμε!..
Ελπίζουμε να καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός ότι, όσο περιμένουμε ότι οι σημερινοί σύμμαχοί μας θα μας λύσουν τα εθνικά και οικονομικά μας προβλήματα, άδικα χάνουμε τον καιρό μας, γιατί τα συμφέροντά τους, είναι ριζικά αντίθετα με τα δικά μας, πέραν από το γεγονός ότι ποτέ, κανένας τους δεν είχε μπέσα και φιλότιμο απέναντί μας.
Γι΄ αυτό πρέπει να τους… αποχαιρετήσουμε και να πάμε να βρούμε νέους φίλους που θα τους σεβόμαστε και θα μας σέβονται και θα νοιάζονται και για τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΠΡΟΣ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Το ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παίζουν ένα βρώμικο ρόλο παραπληροφόρησης, παραποίησης της αλήθειας και κυρίως προπαγάνδας είναι πασιφανές για τους νοήμονες.

Αυτές τις μέρες ξεπέρασαν εαυτούς.  Παραποίηση πρώτη λοιπόν, χθές ο Σαμαρας δεν εκπροσώπησε τον Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΛΛΑ την Κυπριακή Δημοκρατία.  Παραποίηση Δεύτερη, το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης δεν έστειλε κανένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων.


Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ...


Ο Αναστασιάδης μας ανακοίνωσε ότι αρρώστησε μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας!!!!

Βάσει του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του τον αναπληρεί ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Αναστασιάδης όμως επέλεξε να τον αντικαταστήσει ο Σαμαράς.

Να υπενθυμίσουμε ότι απόψε πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να καταγγείλει την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κύπρο και να απαιτήσει κυρώσεις.

Σαμαράς - Αναστασιάδης όμοιος, ομοίω αεί πελάζει! 

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ!

Πηγή: www.defencenet.gr

Σε απίστευτες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο "βεζύρης" Α.Νταβούτογλου δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει διακαίωμα να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της συμφωνίας που έχει κάνει με το (μη αναγνωρισμένο) τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και απείλησε την διεθνή κοινότητα να μην δοκιμάσει να προκαλέσει εμπόδια στο Barbaros.
Στη συνέχεια προχώρησε σε προσπάθεια εξωραϊσμού της εισβολής και της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου το 1974, φορτώνοντας το φταίξιμο σε ελληνοκύπριους και στην στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Το ότι η εισβολή έχει καταδικαστεί από την Διεθνη κοινότητα του είναι απλώς αδιάφορο.
Πρόκειται για δηλώσεις παραληρηματικές, ανθρώπου που πιστεύει. ότι η Τουρκία είναι ένα είδος υπερδύναμης που θα μπορούσε να συγκρουστεί με άνεση με δυνάμεις όπως το Ισραήλ, και ακόμα περισσότερο με την υπερδύναμη της Ρωσίας. Ακόμα και αν όλη η Διεθνής κοινότητα αντιδρά, να σταματήσει να αντιδρά καθώς τότε η Τουρκία θα θυμώσει...
Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος, έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του "Μπαρμπαρός". Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση».
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Τούρκος πρωθυπουργός, έπειτα από ενημέρωση που είχε το βράδυ της Τρίτης από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι «την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960, δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής στρατιωτικής κυβερνήσεως στο νησί. Τώρα, αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/Κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι».
Για να συνεχίσει την πολεμική του: «Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε "οι έρευνες στον Νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο Νότος και ο Βορράς ανήκει στους Τ/Κ", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι, και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο τη διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις. Εργαστήκαμε ώστε το Κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί».
Ο κ. Νταβούτογλου στέλνει μήνυμα επίσης στη διεθνή κοινότητα και τις εταιρείες ενέργειας, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο: «Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη, η Ε/Κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην Ε/Κ πλευρά. Δηλαδή εμείς, ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ».
Όσο για την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, δήλωσε: «Το πλοίο "Μπαρμπαρός" θα κάνει τις σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του. Κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε "αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας", τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε τη μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι' αυτά υπεύθυνη την Τουρκία, αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή».
Με τις συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες εκεί. «Αυτό το δικαίωμά μας θα το χρησιμοποιούμε πάντα. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο λύση, να μείνουν πίσω αυτού του είδους οι διαφωνίες και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια ανατολική Μεσόγειο και ένα νησί της Κύπρου μέσα σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά κανείς δεν αποδέχεται να μην πραγματοποιείται αυτό και μάλιστα να εμποδίζεται και να υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις», κατέληξε.
Είναι εμφανές ότι η Τουρκία "γράφει" στα παλαιότερα των υποδημάτων ολόκληρη τη Διεθνή κοινότητα όπως ακριβώς και στο θέμα της ISIL αφού υποστηρίζει τους ισλαμιστές μπροστά στα μάτια της Κοινής Γνώμης. Αυτό που ειναι απορίας άξιον είναι το εξής:
Εναντίον της Ρωσίας παρανόμος οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ακολουθώντας τις εντολές τους προχώρησαν σε κυρώσεις οι οποίες μάλιστα θα προκαλέσουν κακό στην ευρωπαϊκή οικονομία και σφόδρα στην ελληνική λόγω των ρωσικών αντιποίνων, αλλά με την Τουρκία που έχει καταδικασθεί επανειλημμένως και συνεχίζει να καταδικάζεται από το ΣΑ του ΟΗΕ από ψηφίσματα του ΟΗΕ, και έχει απομονωθεί διπλωματικά σχεδόν απ'όλους τους κατοίκους του πλανήτη (πλην ψυχοπαθών ισλαμιστών), γιατί η Δύση δεν σπεύδει να την "στραγγαλίσει" με κυρώσεις.

Εισβάλλει ξανά στην επικράτεια ενός ανεξάρτητου κράτους, είναι όλοι σύμφωνοι με αυτό (ακόμα και η ανθελληνική Βρετανία το αναγνωρίζει απλά ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να ρίξει "λάδι" στη φωτιά), και όμως η Ουάσιγκτον δεν προβαίνει σε ενέργειες εναντίον της Άγκυρας. Ενέργειες που σε αυτήν την περίπτωση θα είχαν αποτέλεσμα, και θα ανάγκαζαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί. Ίσως γιατί παρά την αντιπάθεια της Ουάσιγκτον προς τους Ρ.Τ.Ερντογάν και Α.Νταβούτογλου (Οι Τούρκοι Μπάτμαν και Ρόμπιν) η Τουρκία αποτελεί τεράστιο μέγεθος για την Δύση και δεν θέλουν να την στριμώξουν.Ειναι σημαντική για τις ΗΠΑ, και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό,οπότε ξέρει ότι όλες οι απειλές και  οι δηλώσεις έιναι "κούφιες", λόγια που τα παρασέρνει ο άερας και χάνονται όπως τα δάκρυα στη βροχή.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ "ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΞΑΝ" ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Από χθές η πολιτική ηγεσία της Κύπρου (πλην ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών) ότι αφού είμαστε μικρή χώρα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι - όπως κάνουν αυτοί - και επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προστατεύει... Ουδέν βέβαια αναληθέστερον.  Τις τελευταίες μέρες η εξωτερική πολιτική του Αναστασιάδη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος αφού όλοι οι "σύμμαχοι" του τον πούλησαν κανονικότατα.  Η Τουρκία απλά αντάλλαξε μια απλή διέλευση Κούρδων από το Ιράκ στη Συρία με την ΑΟΖ της Κύπρου.  Τόσο απλά! Χθές σε εκπομπές οι κυβερνώντες μας έλεγαν ότι τάχα μου και η Ρωσσία αντέδρασε χλιαρά για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα της Κύπρου από τους Αμερικανούς.  Ουδέν αναληθέστερον... Διότι η μόνη δύναμη που έφερε ταυτόχρονα στόλο είναι η Ρωσσία όπως επίσης η Ρωσσία ήταν η πρώτη πριν ακόμα και από την ξεπουλημένη Ελληνική Κυβέρνηση που προειδοποίησε τους βάρβαρους Τούρκους να μην προχωρούν σε επίδειξη δύναμης.

Κατά τ' άλλα η πάνσοφη πολιτική ηγεσία αφού συνεδρίαζε επί 10 ώρες αποφάσισε τα εξής σύμφωνα με το ΚΥ.Π.Ε.

1. Καταγγελία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με σκοπό την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.  2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητα της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της.  3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.  4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.  6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.  7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.  8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ...

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ - ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ?


Το ότι ο Αναστασιάδης με την πολιτική του ούτως ή άλλως θα διακινδύνευε στην καλύτερη των περιπτώσεων να δώσει τον φυσικό πλούτο της Κύπρου που εννοείται ότι ανήκει στους Ελληνοκυπρίους στους Τούρκους ήταν σχεδόν βέβαιο.

Ο Αναστασιάδης με την πολιτική του που συμφώνησε με τους φίλους του και σύμμαχους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαθλίωσε και εξαθλιώνει την πλειοψηφία του Κυπριακού Λαού.
Πού είναι όμως οι φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι του Αναστασιάδη τώρα που οι Τούρκοι ελεύθερα σουλατσάρουν στην Κυπριακή ΑΟΖ? Μα όπως ήταν φυσικό πουθενά.  Οι φίλοι του οι Αμερικάνοι??? Μα φυσικά πουθενά, βέβαια οι Αμερικανοί με τους Ευρωπαίους θα έρθουν σε λίγο καιρό με ένα σχέδιο Ανάν για να μας το επιβάλουν και είμαι σίγουρος ότι ο Αναστασιάδης όπως το 2004 θα προσπαθήσει να μας το επιβάλει.

Κύριε Αναστασιάδη, επειδή δεν είμαστε όλοι οι Κύπριοι τα ζώα που νομίζετε ότι είμαστε, καλά θα κάνετε να πάτε να γλύψετε τη Ρωσσία και να τους ζητήσετε συγνώμη για όλες τις πολιτικές που εφαρμόσατε εναντίον της Ρωσσίας σε αντίθεση με το αίσθημα των πολιτών που σας εξέλεξαν και να άραιτε και όλες τις κυρώσεις που επιβάλατε στη Ρωσσία.

Επίσης καλά θα κάνετε να παραιτηθήτε.



Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ "ΜΑΖΕΥΤΕΙ" Β.Πούτιν: "Απαράδεκτη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Άγκυρα"

O B.Πούτιν χωρίς περιστροφές πήρε ξεκάθαρη στάση υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκασε την Τουρκία που παρανόμως παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μιλάνο, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν χθες το βράδυ «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας - Ευρώπης, στο Μιλάνο. Ως εκ τούτου η συνάντηση  που είχε προγραμματιστεί για σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η συζήτηση αφορούσε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, τις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την ΑΟΖ.
«Ο κ. Πούτιν, επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της», συμπληρώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να προγραμματιστούν επισκέψεις εκατέρωθεν.
Η Ρωσία όμως δεν αρκείται στα λόγια (τα οποία είναι ξεκάθαρα) αλλά προχωρά και σε πράξεις. Χθες σας ενημερώσαμε για τις ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου μεταξύ Κύπρου και Συρίας με χρήση πυραύλων που θα πραγματοποιήσει η Ρωσία. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα πραγματοποιεί προκλητικές έρευνες σε παρακείμενη περιοχή με πρόφαση την τουρκική «Navtex».
Δυτικότερα, θα διεξάγει σειρά ασκήσεων το Ισραήλ, με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία από δύο εκ των συνολικά πέντε σχετικά ΝΟΤΑΜ, που έχουν εκδοθεί από την Εθνική Φρουρά Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κοινές ασκήσεις.
Επίσης, οι βρετανικές βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νότια του Ακρωτηρίου για ασκήσεις, αλλά και για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Κάποιες από τις περιοχές συμπίπτουν.
Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε το Ναυτικό της Ρωσίας το απόγευμα της Τετάρτης, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 7.00 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας 20ής Οκτωβρίου –δηλαδή με την έναρξη ισχύος του τουρκικού Navtex και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα.
Με βάση το ΝΟΤΑΜ η Ρωσία δέσμευσε συνολικά θαλάσσια ζώνη έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του Μπαρμπαρός από τις 20 Οκτωβρίου, όπως και των ορίων του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.
Να σημειωθεί ότι το Ρωσικό ΝΟΤΑΜ, αναφέρει σαφώς ότι στην περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με πυραύλους [RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS)] και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια. Για τον λόγο αυτό την περίοδο της δέσμευσης της περιοχής, θα κλείσουν δύο αεροδιάδρομοι υπερπτήσεων στο FIR Λευκωσίας. Θα επηρεαστούν χωρίς όμως να κλείσουν, άλλοι δύο αεροδιάδρομοι του FIR.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ήδη στην περιοχή –με κύριο γνώμονα τις εξελίξεις στη Συρία– πρόσθετο όγκο πυρός και ισχύος του πολεμικού της ναυτικού.
Τις τελευταίες μέρες έχουν πλεύσει στην περιοχή, η πυραυλάκατος «Σμετλίβι» και η πυραυλάκατος «Ιβάνοβετς», το ειδικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας «Πριαζόβνιε», τα αμφίβια αποβατικά «Νοβοσιερκάσκ» και «Μινσκ» και το καταδρομικό «Μόσκβα», ενώ παραμένει σταθερά –μεταξύ και άλλων πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων στην περιοχή, το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Παντελέγιεφ».
Όπως αναφέαμε τα όριά της ρωσικής άσκησης εφάπτονται αυτών που «δέσμευσε» η Τουρκία.Επίσης, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, η παρουσία του ρωσικού πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου από τη μια, και της λειτουργίας του γεωτρύπανου «Saipem 10000» από την άλλη, συνθέτουν την εικόνα κάτω από την οποία θα «καταγράφουν» τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο της Κύπρου, οι υπερευαίσθητοι σεισμογράφοι του «Μπαρπαρός» στα νότια της Κύπρου.
Η ρωσική δέσμευση περιοχής στο FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις δεν είναι η μόνη παρόμοια ενέργεια που «συμπίπτει» με το πρώτο 48ωρο ισχύος του τουρκικού NAVTEX για το Μπαρπαρός.
Άλλες μεγάλες περιοχές, που ξεκινούν από τη θάλασσα δυτικά της Πάφου μέχρι και ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου και εκτείνονται καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Τροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια, έχουν δεσμευτεί για επανάληψη προηγούμενων παρόμοιων ασκήσεων του Ισραήλ, ενώ με άλλο ΝΟΤΑΜ έχει δεσμευτεί και περιοχή που καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2, 3 και 9 επίσης για αεροναυτικές ασκήσεις.
Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη, σε τρεις περιοχές –η μία θαλάσσια εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, στο Τρόοδος και νότια του Ακρωτηρίου, θα διεξαχθούν ασκήσεις με τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.
Επίσης, στο FIR Λευκωσίας θα γίνονται και ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Τέλος, σε χερσαία και θαλάσσια περιοχή, που ξεκινά από τα περίπου Βρέτσια Πάφου και εκτείνεται μέχρι τα ανοικτά της Πέγειας δυτικά και τα ανοικτά Πισσουρίου νότια, θα διεξαχθεί διακρατική άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Κι αυτά δεν είναι τα μόνα ΝΟΤΑΜ που δεσμεύουν περιοχές για ασκήσεις και καλύπτουν μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου.

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Πηγή: www.makeleio.gr

Άνοιξε και επίσημα το Γραφείο Αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.Στα εγκαίνια του γραφείου συμμετείχαν ο πρέσβης της Τουρκίας στη Βουδαπέστη Σιακίρ Φακιλί, ο “υπουργός” Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της “κυβέρνησης” των Κατεχόμενων Ναμί Οζντίλ, Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Βουδαπέστη Βιλαγιέτ Γκουλίεφ, ο διευθυντής του Τουρκικού Πολιτιστικού Κέντρου Γιουνούς Εμρέ στην ουγγρική πρωτεύουσα Γιακούπ Γκιούλ και πλήθος προσκεκλημένων.
Ο “υπουργός” Εξωτερικών του ψευδοκράτους, δήλωσε προκλητικά πως: οι Τούρκοι της Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια ζουν κάτω από απάνθρωπες κυρώσεις και απομονώσεις και ότι είναι πολύ μεγάλη η σημασία των πρωτοβουλιών αυτών για τους ίδιους, που αποσκοπούν στο άνοιγμα της χώρας τους στον κόσμο.
Και ο Σιακίρ Φακιλί εξέφρασε την ικανοποίηση τους για το άνοιγμα του Γραφείου Αντιπροσωπείας και την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ουγγαρίας για τη στήριξη και τη συμβολή της.
Ο αντιπρόσωπος των κατεχόμενων στη Βουδαπέστη Αρίφ Αλτάϊ από την πλευρά του δήλωσε πως ζουν μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες τους σαν ψευδοκράτος, με τη λειτουργία της θεσμικής αντιπροσωπείας στη Βουδαπέστη.

Μυστικά πρακτικά της Ε.Κ.Τ. αποκαλύπτουν τις εντάσεις για τις τράπεζες της Κύπρου


Στην αποκάλυψη μυστικών πρακτικών των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και τις αποφάσεις για τη Λαϊκή Τράπεζα, προχώρησαν την Παρασκευή οι New York Times.
Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη διαρροή πρακτικών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα εν λόγω  η οποία μάλιστα αποκαλύπτει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής κατά τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Τα πρακτικά της Ε.Κ.Τ. πρέπει κανονικά να παραμένουν εμπιστευτικά και εκτός δημόσιας θέας για 30 χρόνια, ενώ πρόσβαση σε αυτά έχουν μόνο έξι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Κ.Τ., οι 18 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι άνθρωποι που τους συνοδεύουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και ελάχιστοι επίλεκτοι σύμβουλοι.
Οι New York Times σε δημοσιεύματα που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Λάντον Τόμας, υποστηρίζουν πως μελέτησαν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. από το Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, μόλις δύο μήνες πριν από το αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως σε αυτές τις συναντήσεις έρχονταν στην επιφάνεια εντάσεις κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και τις μικρότερες χώρες της Ευρωζώνης, Κύπρο και Ελλάδα.
Η Ε.Κ.Τ. είναι η μόνη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που δεν δημοσιεύει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της. Αυτό θα αλλάξει ωστόσο από το 2015, καθώς τα πρακτικά θα δημοσιεύονται κάποιες εβδομάδες μετά τις συναντήσεις, εναρμονίζοντας την ΕΚΤ, με τις πρακτικές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Τράπεζας της Αγγλίας και την Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε στους Financial Times για τη διαρροή πως είναι κάτι που η ΕΚΤ το λαμβάνει σοβαρά υπόψη και διερευνά όλες τις επιλογές για το πώς θα κινηθεί.
Οι αποκαλύψεις για την Κύπρο
Το άρθρο των New York Times αποκαλύπτει πως όταν η οικονομία της Κύπρου παρέπαιε μετά την κατάρρευση της δεύτερης σε μέγεθος κυπριακής τράπεζας το 2013, η Ε.Κ.Τ. αντιμετώπιζε το δίλημμα «να κρατήσει ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με βραχυπρόθεσμα δάνεια ή να τη βγάλει από τη μηχανική υποστήριξη;»
Έχοντας πληγεί το 2012 από τη μεγάλη έκθεσή της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου χρειαζόταν άμεσα ρευστότητα, καθώς βρισκόταν σε δεινή θέση και οι καταθέτες της απέσυραν μαζικά τις αποταμιεύσεις τους.
Βάσει των κανόνων της Ε.Κ.Τ., όσες προβληματικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές μπορούν να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.
Αλλά και η διαδικασία αυτή υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες, ήτοι η εκάστοτε τράπεζα πρέπει να είναι φερέγγυα, ενώ εάν τα δάνεια υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ, η Ε.Κ.Τ. διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί πρόσθετη οικονομική στήριξη.
Υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ. ενέκρινε το έκτακτο δάνειο που είχε ζητήσει ένα εκ των μελών του, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στα τέλη του 2011.
Καθώς πλησίαζε το 2013, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τη Λαϊκή Τράπεζα είχαν φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου τα 2/3 του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), υποστήριζε επίμονα πως ήταν υπερβολικά μεγάλη αυτή η έκθεση.
Όπως αποκαλύπτει ο Τόμας στους N.Y.T., ο κ. Βάιντμαν διατεινόταν ότι η Ε.Κ.Τ. διακινδύνευε, στηρίζοντας τη Λαϊκή Τράπεζα, ενώ υποστήριζε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρουσίαζε διογκωμένη την αξία των ενεχύρων, ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερα δάνεια.
Έθετε, έτσι, θέμα πως ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τα προβλήματά της Λαϊκής για να την κρατήσει σε λειτουργία.
Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, ο κ. Βάιντμαν υποστήριξε πως οι αναλυτές της Ε.Κ.Τ. εκτιμούσαν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούσε η Λαϊκή στην Κεντρική Τράπεζα είχαν παρουσιασθεί διογκωμένα κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Ο Βάιντμαν επέμενε να μη δοθούν τα δάνεια, τονίζοντας πως «αν προσφέρθηκε έκτακτη ρευστότητα χωρίς το κατάλληλο ενέχυρο, το θέμα είναι σοβαρό».
Βάσει των πρακτικών που αποκαλύπτουν οι N.Y.T., ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε πως οι δικοί του αναλυτές αντιλαμβάνονταν καλύτερα τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, παρά οι ομόλογοί τους στη Φρανκφούρτη.
Ακόμα, περιγράφοντας το παρασκήνιο και τα διλήμματα που επικράτησαν στο συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ. η εφημερίδα παραθέτει μέρος των πρακτικών που εμφανίζουν τον Κριστιάν Νουαγιέ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας να δηλώνει ότι τον προβλημάτιζει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο αποτιμά το ενέχυρο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς έτσι διπλασίαζε το ρίσκο για την Ε.Κ.Τ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ολλανδίας δηλώνοντας πως η υπόθεση τον έκανε να νιώθει πολύ άβολα.