Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ

                                                                                                                                                                  Διαβάσαμε "έκπληκτοι" ότι το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη εμπλέκεται στην απαράδεκτη διαδικασία ξεπουλήματος των Κυπριακών Αερογραμμών ότι δηλαδή απέμεινε από αυτές.  

Είναι τόσο πασιφανής η εμπλοκή του Αναστασιάδη διότι όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ όπως και το δημόσιο ΡΙΚ (που έρχεται και η σειρά του όπως έγινε στην Ελλάδα με την ΕΡΤ) διαφήμιζαν μια low cost εταιρεία ως τον κατάλληλο επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές.  

Μετά την αποκάλυψη του "Φιλελεύθερου" και συγχαρητήρια γι αυτό στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι το δημοσίευμα είναι αληθές.  Εμείς του απαντάμε ότι πρέπει να παραιτηθεί για όλα τα δεινά που προξένησε στον τόπο από την ημέρα που οι πολίτες πίστεψαν στα ψέμματα του και έκαναν το λάθος και τον ψήφισαν.  
Παρά την αισιόδοξη δήλωση του Προέδρου ότι θα παραιτηθεί, σίγουρα το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί όπως είναι η συνήθης πρακτική.  

Οι Κυπριακές Αερογραμμές "κύριοι" κυβερνώντες πρέπει να εξυγιανθεί και να γίνει μια δυνατή δημόσια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και όχι να ξεπουληθεί.  Με τις κατάλληλες ενέργειες, παρά τις εντολές της Φασιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας μετέτρεψε σε αποικία, μπορούν να γίνουν κερδοφόρες και να αποδίδουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.  Απλά χρειάζεται σχέδιο και ανεξάρτητη διακυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα μας απεμπλέξει από μνημόνια και Ευρώ.   

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ

Ενώ το πετρέλαιο κατρακύλησε στην τιμή των 67 δολλαρίων το βαρέλι, εμείς εδώ στην Κύπρο αγοράζουμε τα καύσιμα στην τιμή όπου το βαρέλι στοίχιζε 100 δολλάρια +.

Η λαομίσητη κυβέρνηση του Αναστασιάδη δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την μείωση της τιμής των καυσίμων διότι όσο είναι ψηλά η λιανική τιμή τόσο περισσότερο ΦΠΑ και λοιπούς φόρους εισπράττει.  Οι Κύπριοι πολίτες ως πρόβατα δεν αντιδρούν... ούτε και σ΄αυτή την ασυδοσία του ξενοκίνητου καθεστώτος Αναστασιάδη.

Είναι έρμαια της Προπαγάνδας της ξενοκίνητης κυβέρνησης ότι στον ιδιωτικό τομέα όλα ρυθμίζονται αυτόματα.  Απαντώντας στην προπαγάνδα του καθεστώτος εμείς λέμε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ασύδωτος και γι αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να θέτει τους κανόνες για να αποφεύγεται η ασυδωσία και η αισχροκέρδια.  Βέβαια την ασυδοσία και την αισχροκέρδια του Ιδιωτικού Τομέα επιβάλλει η Φασιστική (έτσι όπως την έχουν καταντήσει) Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αφεντικά δηλαδή του Αναστασιάδη.

Είναι καθήκον όλων των πολιτών που δεν μασάμε από την προπαγάνδα των καναλιών που ελέγχονται άμεσα από τα μεγάλα συμφέροντα της Κύπρου να αντιδράσουμε επιτέλους.  

ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ....

Ως «Μαύρη Παρασκευή» μπορεί να χαρακτηριστεί η 28η Νοεμβρίου για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, καθώς η τιμή του πετρελαίου κατρακύλησε κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η εξέλιξη ήρθε μετά την απόφαση του OPEC να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή -διαμορφώνεται στα 30 εκατ. βαρέλια- με τον μαύρο χρυσό να αγγίζει τιμές του 2009. Η απόφαση αυτή του OPEC, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν έχει προηγούμενο, καθώς συνήθως ο παγκόσμιος οργανισμός διαμόρφωνε τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας την παραγωγή όποτε χρειαζόταν. «Πλέον, δεν «πειράζουν» την παραγόμενη ποσότητα αφήνοντας την αγορά να αυτορρυθμιστεί» σημειώνει η εταιρεία HIS.

Μάλιστα, ο OPEC φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη απειλή από το 1980, καθώς Η Ευρώπη και η Ιαπωνία που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίους ανήκουν στην κατηγορία των ωφελημένων από την ελεύθερη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσούκαλείται να διαχειριστεί το δίπολο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις χώρες που επωφελούνται από την πτώση της τιμής και στα κράτη, που παράγουν πετρέλαιο και άρα ζημιώνονται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ότι ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου Ali Al-Naimi υπήρξε επιθετικός στους δημοσιογράφους -κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνάντησή του μαζί τους- ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
Ο εκνευρισμός του σχετίζεται και με τις προβλέψεις για μείωση του μεριδίου του OPEC στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στο 37% μέχρι το 2017 από 40% πέρυσι.


Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών σημείωσαν «βουτιά» στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου εκτιμάται ότι είναι «ευεργετική» για τα νοικοκυριά των οποίων οι ενεργειακές δαπάνες μειώνονται σημαντικά και άρα ενισχύεται η αγοραστική ικανότητά τους.


Επίσης, η Ευρώπη και η Ιαπωνία που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς πετρελαίους ανήκουν στην κατηγορία των ωφελημένων από την ελεύθερη πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές.



Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ..."ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΟΚ!"

Πηγή:www.defencenet.gr

Η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το Κυπριακό δεν θα είναι εφικτή, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει μια συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βόρεια της νήσου, διεμήνυσε ο επικεφαλής Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής σήμερα.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο Λονδίνο, ο Εργκιούν Ολγκούν, ο επικεφαλής Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, προέβλεψε αντιθέτως ότι η εξερεύνηση θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόσει τα σχέδιά της να αναθέσει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και αυτό, πρόσθεσε, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό.
«Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζεται να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία, ή εάν και κατά πόσον θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους», ανέφερε ο Ολγκούν. «Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα κοινό ζήτημα. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.
Το ζήτημα έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη Λευκωσία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την πλήττει από τις αρχές του 2013.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολγκούν πρότεινε οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ταυτόχρονα και να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την ανάθεση συμβάσεων και πώς θα διανεμηθούν τα κέρδη. Αν αυτή η πρόταση δεν εισακουσθεί, πρόσθεσε, οι ειρηνευτικές προσπάθειες ενδέχεται να αποτύχουν ολοσχερώς και η τουρκοκυπριακή διοίκηση να επιδιώξει να κάνει δικές της έρευνες και να αναθέσει την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στα βόρεια και στα νότια. «Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε», είπε. «Αν αρνηθούν, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην δική μας ιδιοκτησία», πρόσθεσε.
Η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΠΟΥΣΑ Η ΕΛΛΑΔΑ Αίγυπτος: "Θα υπερασπιστούμε την Κύπρο απέναντι στις στρατιωτικές προκλήσεις της Τουρκίας"

Πηγή: defencenet.gr

Μετά τον Ισραήλ και η Αίγυπτος μπαίνει απέναντι στην Τουρκία που απειλεί με πόλεμο την Κύπρο με την αξίωση της συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων και δηλώνει πώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Η μόνη που λάμπει δια της απουσίας της είναι η Ελλάδα που επιχειρεί να κρύψει την αδυναμία της για έμπρακτη υποστήριξη στην κυπριακή ΑΟΖ κάτω από το «χαλί» της μη κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κυπριακού Τύπου, η πρέσβειρα της Αιγύπτου, δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος έκαναν ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, η οποία παρέχει προστασία στη μεταξύ τους θαλάσσια περιοχή «από οποιεσδήποτε παραβάσεις».
Οι παραβάσεις αυτές που είπε η πρέσβειρα της Αιγύπτου πάνε στην Τουρκία, με την οποία το Καίρο είναι στα «μαχαίρια». «Η συμφωνία στέλνει και μήνυμα υποστήριξης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε η δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί αφήνοντας να εννοηθεί πώς έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρός άξονας απέναντι στην Άγκυρα που επιχειρεί να δυναμιτίσει την κατάσταση με κραυγές πολέμου.
Μέσα σε όλα αυτά η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε η Αιγύπτια πρεσβευτής. Σημειώνεται πώς και το Κάιρο επιθυμεί την εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία του που έχει πληγεί σημαντικά επί καθεστώτος Μοχάμεντ Μόρσι.
Πριν από αυτήν την κίνηση, όμως ο Αλ Σίσι , αποφάσισε πρώτα να θωρακίσει αμυντικά την χώρα του, για την επερχόμενη «σύγκρουση», στην περιοχή ερχόμενος σε συμφωνία με τη Ρωσία για την υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει από αντιαεροπορικά συστήματα έως μαχητικά αεροσκάφη.
Η πρέσβειρα της Αιγύπτου θεωρεί ότι η φάση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο γιατί υπάρχουν πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός. «Υπάρχουν και πεδία συνεργασίας για αντιμετώπιση αμοιβαίων απειλών και προκλήσεων τα οποία μας επηρεάζουν από κοινού», πρόσθεσε.
Η «καταιγίδα» που έρχεται από Τουρκία μεριά βρίσκεσαι σε γνώση και του Καίρου, που βλέπει το «μακρύ χέρι» της Άγκυρας, να απλώνεται στην περιοχή των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έχει φροντίσει πάντως να κόψει το βήχα της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου με αφορμή την εμπλοκή της Άγκυρας στα εσωτερικά της χώρας και την παροχή υποστήριξης υπέρ των αδελφών μουσουλμάνων.
Η Αίγυπτος φαίνεται λοιπόν πώς μπορεί να αποτελέσει έναν στρατηγικό σύμμαχο της Κύπρου, όπως και το Ισραήλ το οποίο προβαίνει συνεχώς σε ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και θεωρείται πιθανό αυτή η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο να αναβαθμιστεί με μετασταθμεύσεις μαχητικών και πολεμικό πλοίων στην Κύπρο κατά την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα ακύρωσε την αποστολή φρεγάτας αντίς ΤΠΚ στην κυπριακή ΑΟΖ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσκάλεσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα για συνομιλίες όταν ο ίδιος προβαίνει σε προκλήσεις και αξιώσεις σε βάρος των κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τουρκικό Σήριαλ στην ΑΟΖ της Κύπρου

Πηγή: www.philenews.com

Λευκωσία: Παιχνίδια με το «Μπαρμπαρός» επιχειρούν για μία ακόμη φορά οι Τούρκοι. Αφενός αφήνουν να εννοηθεί πως ενδεχομένως το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει νωρίτερα, αφετέρου καθιστούν ξεκάθαρο πως ο χρόνος αποχώρησης συνδέεται απολύτως με την ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι έρευνες υπολογίζεται ότι με βάση «τα δρομολόγια» που έκανε το σκάφος θα πρέπει να ολοκληρώθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, το «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και συνέχισε να κινείται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος έχει εξαγγείλει πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, παραπέμποντας στις καιρικές συνθήκες, ανέφερε πως θα συνεχιστούν δισδιάστατες έρευνες στην περιοχή και στη συνέχεια θα γίνουν τρισδιάστατες. Τι μπορεί να σημαίνει τούτο, θα διαφανεί στη συνέχεια. Είναι, όμως, σαφές πως μετάβαση του «Μπαρμπαρός» στη Μερσίνα δεν διαφοροποιεί την εικόνα σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις.

Η προσωρινή αποχώρηση του σκάφους, χωρίς να αποσυρθεί η NAVTEX, δεν σημαίνει επί της ουσίας τίποτε, καθώς οι έρευνες θα έχουν γίνει -όπως σχεδιάστηκε- και σε μεταγενέστερο χρόνο θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα (έκαναν λόγο και για μεταφορά πλατφόρμων).

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως εάν το σκάφος αποχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε δεν θα βρίσκεται στην περιοχή όταν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στην Αθήνα. Τούτο θα ανακούφιζε την Αθήνα, που γνωρίζει πως η πραγματοποίηση της συνάντησης συνιστά μεγάλο ρίσκο, κυρίως εάν το σκάφος παραμένει στην περιοχή. Ωστόσο, και αν ακόμη το «Μπαρμπαρός» φύγει, το ζητούμενο είναι κατά πόσον θα επανέλθει στην περιοχή αμέσως μετά. 

Είναι προφανές και από τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην Άγκυρα πως η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις της, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή Ε/κ και Τ/κ για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Θέση που παραπέμπει και στη φόρμουλα Άιντα, ο οποίος φτάνει σήμερα στο νησί για επαφές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η μείωση της έντασης θα πρέπει να προέλθει από αυτόν που την κλιμάκωσε, δηλαδή την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε. Επισήμανε πως για να επαναρχίσει ο διάλογος πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΔΩΣΕ ΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΝΑ...

Το πιο μεγάλο σκάνδαλο ήταν το κούρεμα των καταθέσεων των Κυπρίων από την Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.  Σκάνδαλο και αληθινό έγκλημα που ευθύνεται η Κυβέρνηση του Αναστασιάδη.  Γι αυτό πιστέψετε με δεν θα γίνει τίποτα.  Όλα τα υπόλοιπα που βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι απλά άρτος και θέαμα για να υπνωτίζεται ο λαός και να μην αντιδρά στην εκποίηση της κατοικίας του, στο ανίκανο πολιτικό σύστημα και κυρίως για να μην αντιδρά στις προδοτικές πολιτικές του Αναστασιάδη.

Είναι προφανές ότι σε όλες τις χώρες που εισέβαλε η Τρόϊκα έγινε η "αποκάλυψη" σκανδάλων που βέβαια αφορούν παροπλισμένους πολιτικούς ή πολιτικούς που δεν επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Μην παραμυθιάζεστε από την προπαγάνδα της Κυβέρνησης του Αναστασιάδη. Τα έκανε σε όλα θάλασσα,  Κατέστρεψε εντελώς την οικονομία της Κύπρου, απέτυχε στην εξωτερική πολιτική και κυρίως μας κυβερνούν και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση ανίκανοι και ψεύτες.  

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ....

Στα χρόνια της ευμάρειας όλοι μας αφήσαμε πίσω τον μόνιμο κίνδυνο που λέγεται Τουρκία.  Με τους πολιτικούς μας και κυρίως την πολιτική που προερχόταν από την κλίκα του Αναστασίαδη που το 2004 ήθελε να εκχωρήσει την Κύπρο στην Τουρκία με το Σχέδιο Ανάν ξεχάσαμε ότι πρέπει να έχουμε αξιοπρεπή παιδεία και κυρίως αξιόμαχο στρατό που ταλάχιστον να μπορεί να αμυνθεί.  Μετά την οικονομική κρίση και το ξεμπρόστιασμα όλων των προβλημάτων ήρθε και η τουρκική ασυδοσία να μας θυμίσει ότι η Τουρκία θέλει ΟΛΗ την Κύπρο.  

Έχουμε τόσο άχρηστη πολιτική ηγεσία που πραγματικά αν δεν την αλλάξουμε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.  

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΣΕ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ - ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ιστορικής και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, προκαλεί την έντονη αντίδραση της Άγκυρας και όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αφήσουν αναπάντητη αυτή τη συμφωνία.
Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».
Οι συγκεκριμένες αναφορές που γίνονται στην παράγραφο αυτή έχουν πολύ μεγάλη σημασία αφού επί της ουσίας η Αίγυπτος αναγνωρίζει κοινά θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Κύπρου και κατ’ επέκταση αναγνωρίζει τον ρόλο του Καστελόριζου στην χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ, κάτι που απορρίπτει η Τουρκία.
Η στρατηγική θέση του Καστελόριζου είναι υψίστης σημασίας αφού είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο, κάτι που η Τουρκία θέλει να αποτρέψει!
Θέση της Τουρκίας, είναι ότι το Καστελόριζο δεν έχει ΑΟΖ και μάλιστα δεν το εντάσσει στο χώρο του Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι είναι νησί της Μεσογείου!
Η Τουρκία επιχειρεί όλα αυτά τα χρόνια να αποτρέψει την οριοθέτηση αυτή, μην αναγνωρίζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας και ακολουθώντας την στρατηγική της έντασης, με σειρά προκλητικών ενεργειών για την δημιουργία τετελεσμένων.
Μάλιστα ερμηνεύοντας εντελώς αυθαίρετα τους κανόνες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων και θέτοντας εκτός της ελληνικής επικράτειας το Καστελόριζο, υποστηρίζει ότι η δική της ΑΟΖ παρεμβάλλεται ανάμεσα Ελλάδας-Κύπρου θέλοντας έτσι να απομονώσει τις δύο χώρες και φυσικά να βάλει πόδι στη Μεσόγειο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Σε επιφυλακή η Αθήνα – Απειλές Ερντογάν
Η Αθήνα έχει τεθεί σε επιφυλακή μετά από τις τελευταίες εξελίξεις αφού δεν αποκλείει άμεση απάντηση της Άγκυρας στο Αιγαίο με νέες προκλήσεις.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η πρώτη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής Ο Τούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο», επιλέγοντας έτσι την στρατηγική της έντασης!