Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative easy) που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιρώντας βέβαια την Κύπρο και την Ελλάδα, είναι ως πράξη αρχής μια ευεργετική ενέργεια.  Όμως, πρέπει να συνδιαστεί και με άλλες ενέργειες για να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα της ανάπτυξης.  Η ποσοτική χαλάρωση λοιπόν ονομάζεται η νομισματική πολιτική κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα και άλλου είδους χρεώγραφα για να δημιουργήσει χρήμα.  Σκοπός της συγκεκριμένης πολιτικής είναι η αύξηση της κατανάλωσης του ιδιωτικού τομέα και άρα η αύξηση του πληθωρισμού.  Η συγκεκριμένη πολιτική όμως δημιουργεί ουσιαστικά λογιστικό χρήμα δηλαδή δεν είναι κοπή καινούργιου χρήματος.  Αυτό το λογιστικό χρήμα διανέμεται μέσω του τραπεζικού δανεισμού θεωριτικά στην αγορά και άρα αυξάνεται το ποσοστό της ανάπτυξης.

Το πιο πάνω λειτούργησε στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.  Εάν λοιπόν δεν εξαιρείτο η Κύπρος και οι Τράπεζες (αυτές που κουρεύουν καταθέσεις) έπαιρναν τα 500 εκατομμύρια Ευρώ, θεωρώ απολύτως βέβαιο ότι δεν θα δάνειζαν κανένα όπως και τώρα αλλά θα τα χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των ζημίων τους.

Ο λόγος είναι ότι στην Κύπρο χρειάζεται ένας κεντρικός επανασχεδιασμός της Οικονομίας με μια μίξη ανάπτυξης του Τουρισμού, των Υπηρεσιών αλλά και του δευτερογενούς τομέα παραγωγής.  Οι τράπεζες (υπο)λειτουργούν ανεξέλεγκτα όπως και πριν, και η κυπριακή κυβέρνηση δυστυχώς αγκυλώθηκε στην ιδεολογία του νεο - φιλελευθερισμού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου