Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.... Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Ανακοινώθηκαν σήμερα κάποια μέτρα - ημίμετρα για τους δανειολήπτες ώστε να πειστούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν τον νόμο - φονιά περί εκποιήσεων.
Τα μέτρα όπως διαβάζουμε είναι:

1. Την κατάργηση των προνομίων των τραπεζών που τους παρέχει ο Νόμος περί καταχρηστικών ρητρών. Δηλαδή, τροποποίηση του βασικού Νόμου με την οποία θα περιλαμβάνονται πλέον στις ρήτρες που μπορεί να θεωρηθούν ως καταχρηστικές και δραστηριότητες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

2. Την τροποποίηση του περί φιλελευθεροποίησης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων Νόμο του 1999. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις εν ισχύ συμβάσεις πιστωτικών διευκολύνσεων κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου και σε όλες τις νέες συμβάσεις πιστωτικών διευκολύνσεων που συνάπτονται εφεξής. Καταργείται δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου σε βάρος των δανειοληπτών.

3. Επιπλέον απαγορεύεται σε τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα να περιλάβουν σε νέα σύμβαση πιστωτική διευκόλυνσης ρήτρα που να τους παρέχει το μονομερές δικαίωμα αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου κατά τη διάρκεια της σύμβασης.


4. Καθιερώνεται η διαφάνεια κατά τρόπο ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους οφειλέτες και τους εγγυητές για τυχόν αλλαγής το βασικό επιτόκιο, στο χρόνο καταβολής του τόκου, γενικά για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή αφορά το βασικό επιτόκιο και για τις δόσεις του δανείου όταν αυτό μεταβάλλεται.  Επίσης, να παρουσιάζουν με διαφάνεια στην ιστοσελίδα τους τη μέθοδο υπολογισμού του βασικού επιτοκίου και της κάθε κατηγορίας βασικού επιτοκίου καθώς και τις συνθήκες και παραμέτρους που συμβάλλουν στη μεταβολή των βασικών επιτοκίων. Να δηλώνουν σαφώς στη δανειοληπτική σύμβαση και να ενημερώνουν κάθε οφειλέτη και εγγυητή κατά τη διαπραγμάτευση της σύμβασης για το επιτόκιο υπερημερίας που σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 2%, τον τρόπο υπολογισμού του και τις συνθήκες παύσης χρέωσης του.

5. Πρόσθετα η Κεντρική Τράπεζα ως η αρμόδια εποπτική Αρχή θα μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα παρεμβαίνει ή δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Νόμου.


6. Την τροποποίηση του άρθρου 43.1 του Νόμου περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων για τη συμπερίληψη στο άρθρο αυτό πρόνοιας για την ποινικοποίηση της παράλειψης συμμόρφωσης με τις οδηγίες που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 41.

7. Επίσης, τη συμπερίληψη στο Νόμο, δικαιώματος των δανειοληπτών επιπλέον των υφιστάμενων δικαιωμάτων που προβλέπονται στο Νόμο να καταγγέλλουν είτε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είτε στον Γενικό Εισαγγελέα, την παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δεοντολογίας που προβλέπεται στο Νόμο περί τραπεζικών εργασιών ή οποιαδήποτε από τις οδηγίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την αναδιάρθρωση δανείων.


8. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα η ύπαρξη παραβίασης ή ότι δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας τότε η διαδικασία εκποίησης αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας στο Δικαστήριο.

Τα πιο πάνω μέτρα - ημίμετρα, θα αποτελούσαν ένα πολύ καλό κώδικα νόμων - κωδίκων - κανονισμών όμως δεν λύνουν το πρόβλημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν μπορούν να πληρώνουν αυτή την περίοδο λόγω της διάλυσης της Οικονομίας.  Συνεπώς οι εκποιήσεις θα γίνουν εαν περάσει ο τοκογλυφικός και συνάμα προδοτικός νόμος - εντολή των Ευρωπαίων που έχουν ως σκοπό την κατάκτηση και της υπόλοιπης νήσου. 

Ως σύνταξη θεωρούμε ότι οι εκποιήσεις θα έπρεπε να αφορούν τους πολίτες που έχουν δάνεια που αρχίζουν πάνω από τις 300,000 Ευρώ και αυτό με ρήτρες ασφαλείας ώστε να μην ξεπουληθούν και πάλι οι περιουσίες των πολιτών. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου