Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΣ Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

Πηγή: www.makeleio.gr
O πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του ως πρόεδρος, επισκεπτόμενος τα κατεχόμενα.Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον “πρόεδρο”  του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε πως στην συζήτηση που είχαν συζήτησαν κυρίως το κυπριακό και είπε πως: ¨ Εμείς δεν είμαστε θεατές στην εξέδρα. Είμαστε εγγυήτρια χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα το χέρι μας ακουμπά τις εξελίξεις στην Β. Κύπρο. Πάντοτε έχουμε λόγο για αυτά που γίνονται και έτσι θα συνεχίσει. Υπάρχουν αρκετά που δεν είναι αποδεκτά. Για όσο δεν γίνεται δεκτή μια λύση με δύο κράτη, εμείς δεν είναι δυνατο να δούμε θερμά αυτο το θέμα.Το παρελθόν είναι πολύ μακρύ, αλλά από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα ο λαός της KKTC κινήθηκε με υπομονή και δεν είδε ακόμη την απολαβή αυτής της υπομονής. Η αποφασιστικότητα μας παραμένει ίδια. Εύχομαι να πραγματοποιηθεί αυτό που λένε πως στο τέλος της υπομονής είναι η σωτηρία. Απο την αρχή έχουμε πει πως υποστηρίζουμε μια δίκαιη, μόνιμη και διευρυμένη λύση. Αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται ενώπιον μας με άδικα σχεδια, να ξέρουν πως δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούμε καθώς κατι τέτοιο θα αποτελούσε άρνηση της ιστορίας μας. Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει τις ίδιες ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλουμε εμείς ως εγγυήτρια χώρα. Το ίδιο και η Αγγλία. Μάταια χώρες και διεθνείς φορείς θέτουν εν αμφιβόλω τις εγγυήσεις. Δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι σε κάτι τέτοιο. Στόχος μας αποτελεί η συντομότερη δυνατή λήξη των τρεχουσών διαπραγματεύσεων και η διεξαγωγή ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων.
” ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”
Ο Ερντογάν υποστήριξε πως αυτοί οι οποίοι στο δημοψήφισμα είχαν πει πως θα σταθούνε δίπλα στην στάση ττου ψευδοκράτους και η Ε.Ε. δεν μπόρεσαν να προβούνε στα δέοντα βήματα και είπε : ¨ στο σημείο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Γ.Γ. δεν έκαναν κάποιο θετικό βήμα και στο μεταξύ πήραν και την Κύπρο στην Ε.Ε. Εμείς ακόμη ελπίζουμε να δούμε ανταπόκριση στις ειλικρινείς μας προσπάθειες. Κοινός μας στόχος είναι να υπάρξει μια μόνιμη συμφωνία που θα εγγυάται το ισότιμο στάτους του τουρκοκυπριακού λαού. Στηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ευχή μας είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται απο το 2008 στην τελευταία αυτή διαδικασία να μην πάνε χαμένες. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξοδεύει τον χρόνο των Ηνωμένων Εθνών και να εμπαίζει την τουρκική πλευρά και την διεθνή κοινότητα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την θυματοποίηση του τουρκικού λαού ο οποίος έχει θέσει ξεκάθαρα την υπέρ της προσέγγισης βούληση του. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε το να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μια μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος. ”
“ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ”
Ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας Ερντογάν ερωτηθείς σχετικά με το αν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας του έδωσε επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη, είπε : ¨ Σε εμένα τέτοια επιστολή δεν έφτασε. Σε αυτές τις δουλειές πάντως πάντα φτάνουν επιστολές¨ . Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνει εάν στο κυπριακό θέμα περατωθεί η υπομονή και η ανεκτικότητα, κάποιοι δημοσιογράφοι στην αίθουσα γέλασαν και τότε ο Ερντογάν είπε πως ¨ αφού όλοι γέλασαν προφανώς κατάλαβαν κάτι ” .
“ΕΜΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ”
“Η πόρτα μας για τους Ρωμιούς πολίτες του παρελθόντος είναι ανοιχτή. Μετά από αυτό είμαστε ανοιχτοί για αυτούς που έρχονται. Σε αυτό το θέμα είμαστε άνετοι. Αναφορικά με την θεολογική σχολή, εμείς αποδώσαμε το ορφανοτροφείο. Που ήταν ένα πολύ πολύ ωραίο μέρος. Έναντι τούτου στην Αθήνα εμείς έχουμε δύο γκρεμισμένα τζαμιά. Τους είπα αφήστε μας να τα κάνουμε. Το υποσχέθηκαν. Αλλά απο εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, βήμα δεν έγινε. Μέχρι τώρα δώσαμε υπηκοότητα σε πάνω από 20 άτομα. Και εγώ τώρα σας ζητώ κάτι. Εσείς ως ελληνική κυβέρνηση ακόμα θέλετε να διορίζετε τον δικό μας αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. Πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα και ο χριστιανικός κόσμος όταν τα λέω αυτά, αδυνατούν να απαντήσουν. Και ακόμη αυτό δεν το εκπληρώνουν. Και με ρωτάτε ακόμη για την θεολογική σχολή της Χάλκης. Το να ανοίξουμε την Χάλκη δεν είναι κάτι το δύσκολο. Την ανοίγουμε αλλά και εσείς τηρήστε την υπόσχεση σας. Εσείς δεν τηρήσατε την υπόσχεση σας. Εσείς γεννηθήκατε και μεγαλώνετε συνεχώς κάτω από το δέντρο του “δώσε” . Εσείς καθόλου δεν δίνετε. Πείτε και ένα πάρε” .
“ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ”
Aυτή είναι βάσει διεθνών συμφωνιών. Όποιο και αν είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα εξαχθεί σε αυτή την περιοχή. Όλος ο λαός της Κύπρου έχει δικαίωμα σε αυτό.Αυτό είναι διεθνής κανόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου