Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Από το Παρίσι, η Ευρώπη φωνάζει «όχι στην τρομοκρατία, ναι στην Ελευθερία»

Ευρωπαίοι ηγέτες, φορείς, συνδικάτα, χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες και ξένοι ηγέτες από διάφορα μέρη του κόσμου -μεταξύ τους ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος- συγκεντρώνονται στο Παρίσι για τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της Ελεύθερίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και τον τρόμο που κράτησε δύο ημέρες. 

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές αναζητούν τα ίχνη της νεαρής γυναίκας που φαίνεται να είχε σχέση με τον «πυρήνα Κουασί» και φέρεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να έχει διαφύγει στη Συρία.

Η κεντρική συγκέντρωση ξεκινά περίπου στις 16:00 (ώρα Κύπρου) και αναμένονται εκατομμύρια κόσμου. Θα ξεκινήσει από την Place de République και θα φτάσει στην Place de la Nation. Χθες το Σάββατο, στις κινητοποιήσεις σε όλη την Γαλλία είχαν δώσει το «παρών» περίπου 700.000 άτομα.

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (να τη χαίρονται), ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, η δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Παρών θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπως και αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο. 

Στην πορεία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης θα βρίσκονται στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Η τεράστια διαδήλωση, όπως και η παρουσία τόσων ηγετών σε ένα μέρος, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφάλειας ιδιαίτερα στην παρούσα στιγμή. 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης. Επί ποδός θα βρίσκονται στο Παρίσι 5.500 ένστολοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου